Kennel EMA - Norefjell!


På Lesteberg Gård ved foten av Norefjell finner du vårt lille oppdrett, Vi har Welch Corgi Cardigan og Cairn Terrier hos oss. Dette er trivelige hunder som deltar på alt som skjer på gården. De er daglig med en tur innom barnehagen på gården og er med når alle de andre dyra blir stelt.
Vi har ikke dette som jobb, men hobby så hundene er familiehunder som lever det gode liv i sofaen, på tur i skog og mark og ellers er der vi er. Vi ønsker først og fremst å avle gode, trygge familiehunder med godt gemytt, og god helse. 
Vi har godkjent kennel navn i NKK, har gjennomført NKK sitt kynologi kurs som gir bedre forståelse av hund generelt, anatomi og hvorden dette påvirker hundens helse og bevegelse samt avl generelt. I 2020 - 2021 utdannet jeg med til internasjonal hundetrener ved Troll hundeskole. Dette er en omfattende utdanning som belyser hund og dens opprinnelse, reaksjonsmønster, atferd, helse, atferdasproblemer og hvordan håndtere dette, hundens dempende signaler, foring, rase forståelse og mye, mye mer.
Jeg har lært vanvittig mye og kan således være til hjelp for valpekjøpere som ønsker dette. 
Vurdere dere å kjøpe valp er det viktig at dere tenker nøye gjennom hva dere ser etter i en hund, hva skal dere gjøre med hunden for så å velge rase ut i fra dette. Det vil gjøre at deres hverdag med hund blir bedre for både dere og hunden siden dere finner en firbeint venn som passer inn i deres familie, deres hverdag og deres aktivitetsnivå. 
Valper fra oss leveres registrert i NKK med stamtavle med helseatest, hundepass, chip, vaksine og gitt ormekur 3 ganger. Vi har som mål å gi valpene en så god start som overhode mulig, slik at valpekjøpere får en sun, frisk, trygg og sosial valp. Det er en selvfølge at de blir sosialisert og håndtert daglig så dere får en trygg og god hund. De opplever hverdagslige ting, lyder ol. Og er med rundt på gården og på biltur. Hos dyrlegen setter vi av god tid så dette skal bli en positiv opplevelse for de små. 
Ønsker du en hundeprat er du hjertelig velkommen til å ringe. Vi snakkes😀

PS! Som valpekjøper vil jeg anbefale deg å lese blant annet følgene bøker for å få en dypere forståelse av hund og hva dens behov er.
På talefot med hunden - Turid Rugaas
Hvalpen flytter hjemmefra - Linn Palm
Hundenes tause språk - Rosie Lowry
Valp - Emma M. Garlant

Nederst på siden finner du også litt informasjon fra min side med utgangspunkt i hovedoppgaven min fra hundetrener utdanningen. Jeg håper den vil gjøre deg mer reflektert over hva en hund trenger for å ha det bra og hva som i den forbindelse kreves av deg/dere som ønsker å skaffe dere et nytt familiemedlem.
Lykke til med mye interesang lesing!!!😀
 


Med vennlig hilsen

Elin Lesteberg

Fastfoot`s Sandre Salamander - Sally!


Sally er i Welch Corgie Cardigan tispe med fargen brindle. I det daglige lyder hun navnet Sally, Sallusen, Stuttbeinten, Snubleloffen men hun heter Fastfoot`s Sandra Salamander på papiret. Sally kom til oss høsten 2017 og vi hadde ingen erfaring med Welch Corgie som rase, vi er rett og slett frelst, hun er ei herlig myk tispe med et supert gemytt. Hun elsker folk og deltar med liv og lyst på alt som skjer, kanotur på fjorden, bading, tur i fjellet leik i hagen og med de andre dyra på gården. Vi har også fått et lite barnebarn noe hun fikser som bare det. Til tross for sin lille størrelse og hennes stutte bein er hun rask som lynet og utholdende på tur. Hun elsker sofa kos og magekløing. Ei flott lita frøken som sprer glede og humor i sin hverdag i familien. I november 2020 så sallys første valpekull dagens lys. 8 herlige små som hun ivaretok med største selvfølge og tålmodighet.

 


Mine 8 små
Mine 8 små
Sally er ei fantastisk mor som gir alt til sine valper.
Favoritt positur
Favoritt positur
Søtnosen vår
Søtnosen vår
Det puppes i vei
Det puppes i vei

EMA - Norefjell`s Happy New Year - Happy!

Happy ble født hos oss 11.11.20. og er Sally sin datter. Hun er ei herlig frøken med masse pågangsmot, en tydelig stemme, egne meninger og masse personlighet. Vi kaller henne som regel Happe Lappa og hun er der det skjer. Happy har et tydelig gjeter instingt enn sin mor og deltar aktivt i dagens gjøremål på gården. Hun er verdens herligste venn og omfavner alle folk med hele seg, unger er toppers. Hun er rå på snusing og bruker nesa aktivt på tur. Happy er det vi håpet å få frem i kombinasjonen med Sally og Scott en lit grøvre utgave enn sin mor bedre beinstilling og tudligere bryst som om ikke det var nok for mor ble hun født med yndlings symbolet til matmor på hodet - et hjerte. Bare det hadde vært nok til at hun fikk bli værende hos oss.

Happy på tur med barnehagen
Happy på tur med barnehagen
Her er jeg ca 5 uker
Her er jeg ca 5 uker
Elsker denne stillinga
Elsker denne stillinga
Se hva jeg fant på tur
Se hva jeg fant på tur
Skogtur er favoritten
Skogtur er favoritten

Welch Corgi Cardigan. Rase beskrivelse.


 Welch Corgi Cardigan

FCI Gruppe 1 – Bruks-, hyrde og gjeterhunder

 

Opprinnelse:
Storbritannia.
Corgien er en av de minste gjeterhundrasene og har alltid vært en brukshund. Opprinnelig var de gårdshunder på fjellgårdene i Wales. Der de var uvurderlige hjelpere på gården. De drev buskap, voktet gården, var med på jakt og var selskap for barna..  

Welsh corgi cardigan og pembroke er to ulike raser som muligens deler en felles bakgrunn langt tilbake. De to rasenes opprinnelse er ennå ikke helt fastlagt og man arbeider med flere ulike teorier. Welsh corgi cardigan er den eldste av de to rasene og kom med kelterne til Wales for over 3000 år siden. Pembroke kom enten med flamske vevere rundt år 1100 eller med vikingene rundt år 800. Begge teoriene plasserer pembroke blant spisshundene. De to rasene levde isolert fra hverandre i århundrer i det fjellrike Cardiganshire og det mer flate Pembrokeshire. Da transportmulighetene ble bedre rundt 1900-­tallet begynte man å blanderasene. I 1934 blir de to rasene godkjente av den britiske kennelklubben som to separate raser. Eierne fikk selv velge hvilken rase deres hund skulle registreres som.

Størrelse:
Liten, en av de minste gjeter hundene.


Mankehøyde:
Ideal 30 cm.

Vekt:
Skal stå i forhold til hundens størrelse. Balansert helhet er det viktigste. Hunndyr: ca. 11–15 kg, Hanndyr: ca. 14–17 kg

Forventet levetid:
12 -15 år.

Helse:
Både cardigan og pembroke er generelt friske og sterke hunder, men selv om vi her i Norge i stor grad har vært forskånet fra arvelige sykdommer og defekter, vet vi at det i USA testes for en del arvelige sykdommer som foreløbig ikke forekommer innen den norske bestanden.
SKJELETTET - HD er kjent hos rasene i Norge, men utbredelsen og betydningen for rasen er minimal.
Korsbåndskade og spondylose er også kjent, men er lite utbredt og har liten betydning for rasen. Ett tilfelle av hemivertebra er kjent.
HUD/PELS - Få tilfeller av allergi og demodikose er kjent. Uønskede pels- og øye farger kan forekomme.
NERVE- OG MUSKELSYSTEMET - Epilepsi er kjent, men har liten eller ingen betydning for rasen.


Pels:

Lettstelt pels som kun trenger vask når det er nødvendig, mye røyting 2 ganger pr. år. Ca 2 – 3 ukers periode.
Hårlag:

Kort eller middels lang med hard struktur. Værbestandig, med god underpels. Helst rett.

Farger:
Godkjente farger er blue merle, brindle, rød, sobel, trefarget med brindle tegninger og trefarget med røde tegninger. Alle godkjente farger kan være med eller uten de typiske, hvite tegningene på hode, hals, bryst, under buken, på ben og poter, hvit haletipp. Det hvite må aldri dominere på kropp eller hode, hvor det ikke må rekke rundt øynene. Nesebrusk og øyenlokksrender må være sorte. Leverfargede eller avblekede farger er høyst uønsket..

Bruksområder/ Egenskaper:
Robust, tøff, bevegelig og utholdende. Leken, humoristisk og sta.
Corgi var opprinnelig drivende gjeterhunder som drev storfe og sau med å bite det i hasene og bena. I Storbritannia blir den fortsatt brukt som gjeterhund, men den er mer populær som familiehund, både i hjemlandet og i andre land. Rasen har imidlertid fortsatt mange flotte egenskaper som brukshund. Den er blant annet benyttet som både narkotikahund og redningshund. Rasen har også ypperlige egenskaper som gårdshund og vakthund.

Gemytt:
Welsh corgi cardigan er en robust, livlig, aktiv, utholden og oppmerksom hunderase som regnes som lojal, leken og rolig omkring barn

Trening:
Lettlært på godt og vondt, kan være sta. Brukshund som er avlet for å gjete. Som gjeterhunder flest trenger den rikelig med både psykiske og fysiske utfordringer for å trives maksimalt, men den tilpasser seg godt til de fleste typer boforhold (også mindre leiligheter). Krever en del mosjon og mental trening. Kan brukes til det meste.

Kilder:
Norsk Welch Corgi klubb, Norsk kennel klubb, RAS, rasestandard Norsk Welch Corgi



Sweet Thing`s Thetys - Thetys!

Tehtys er ei Cairn Terrier tispe som til daglig lyder navnet Tehtys, vi uttaler det Tettis og noen ganger slenger vi på Mørtis og Hoppe Sprett, Snorkfrøken og Tette Fletta også siden det her er mye energi som skal ut i løpet av dagen. På papiret heter hun Sweet Thing`s Thetys. Tehtys kom til oss i mars 2020 og var 10 måneder da vi fikk henne inn i familien, etter to dager skled hun rett inn i flokken og er nå inkludert på alle hold. Hun har fargen rød og vi er blitt veldig glad i denne lille frøkna til tross for at hun er ny hos oss. Tehtys synes fremdeles at det er moro å løpe etter katta så O`Malley har travle dager i og utenfor huset. Tehtys er vanvittig lettlært på godt og vondt, men vi har nå blitt enige om at det å gå over bordet for å komme dit en vil ikke er greit. Tehtys er veldig på når hun er våken og helt av når hun slapper av, ei herlig lita frøken som vi gleder oss til å følge fremover. Thetys elsker leik og spesielt leiking med barn - hun fotfølger barnebarnet på snart 3 år alle steder han er. Denne lille frøkna elsker mennesker å veit ikke det beste hun kan gjøre for oss i hverdagen.

Lurer på hva som skjer uti stua
Lurer på hva som skjer uti stua
Jeg leiker med barnebarn Erik
Jeg leiker med barnebarn Erik
Balansering er gøy
Balansering er gøy
Jeg lærer å søke etter sokker
Jeg lærer å søke etter sokker

Cairn Terrier. Rasebeskrivelse.


 Cairn Terrier

FCI Gruppe 3 - Terrier

 

Opprinnelse:
Navnet Cairn stammer fra gælisk og betyr en kunstig oppbygd steinrøys (eller steinvarde). Rasens geografiske opprinnelse i Skottland og øygruppa Hebridene. Storbritannia.

Størrelse:
Mankehøyde:
Ca. 28 - 31 cm, men i proporsjon til vekten. som ideelt er 6 - 7,5 kg.  

Vekt:
6 – 7,5 kg er ideell vekt.

Forventet levetid:
12 – 15 år.

Helse:
Cairn terrier regnes som en frisk rase både fysisk og mentalt, uten spesielle raserelaterte utfordringer.

Pels:
Mye pelsstell, må nappes 4 ganger i året for å opprettholde og ivareta pelsens egenskaper. Skal ikke klippes.
Hårlag:
Meget viktig. Værbestandig. Dobbel, rikelig og stri, men ikke grov dekkpels. Kort, bløt og tett underull. Lett bølget pels tillatt.

Farger:
Krem; hvetefarget; rød; grå eller nesten sort. Brindle i alle disse farger tillatt. Mørkere farger på ører og snuteparti meget typisk.

Bruksområder / Egenskaper:
Disse hundene ble brukt til jakt på smågnagere og andre skadedyr, og ble utelukkende avlet på bruksegenskaper. Rasen er meget sterke og modige, noe som var en forutsetning for den tøffe jakten på både grevlinger, otere og rever. Rasen brukes til spor, bruks, rally og sniffer.

Gemytt:
Gir inntrykk av å være energisk, modig og hardfør. Uredd, glad og selvsikker, ikke aggressiv. Cairn terrieren er en øm og kjærlig hund med et intenst ønske om å tilfredstille sin eier. Den er alltid villig til å gi mer enn den blir gitt. Den er hjemmet og familiens beskytter på en måte som er nesten unik for en så liten hund. Den varsler om farer, fanger skadedyr og står gjerne mellom deg og en sint okse. Den liker ikke og sloss, og vil derfor ikke utfordre til slosskamp, men den holder på sin rett og kan på ingen måte kalles feig. Den bjeffer ikke så mye men vil advare mot inntrengere.  Pr. i dag er det lite som tyder på utbredte atferdsproblemer på rasen i Norge.  

Trening:
Til tross for at den liker lange turer i skog og mark, har den ikke behov for mye mosjon. Cairn terrieren er intelligent og har lett for å lære, men er også i besittelse av en stor porsjon egenvilje. 

KILDER:
Wikipedia, Norsk kennel klubb, Norsk terrier klubb, RAS, Rasestandard – Cairn terrier


Hvordan oppnå hverdagsmagi med hund i huset.

Hva er en hund, hva trenger den og mye, mye mer. Kan være lurt å lese hvis du tenker på å kjøpe deg hund.
Dette var min hovedoppgave under internasjonal hundetrener utdanning.
Kos deg med lesingen!

Valpens første leveår.

Litt informasjon om hva valpens første leveår innebærer. Hva kan du forvente, hva bør du tenke på mm.
Dette er også del av min hovedoppgave da jeg utdannet med til internasjonal hundetrener.

Presentasjonen av min hovedoppgave

Her er presentasjonen av min hovedoppgave i sin helhet.
Jeg håper dere kan finne gode råd, tips til trening mm. som vil gi dere hverdagsmagi med hund i huset.
Lykke til med valp og hund.

Del denne siden